Een sensorloze autonome auto: kan het?

  • 30 april 2019
  • 0 reacties
  • 42 Bekeken

Reputatie 3
Badge +1
  • Community Manager
  • 10 reacties

Start-up Wayve wil sensorloze autonome auto’s op de markt brengen. Het Britse bedrijf is ervan overtuigd genoeg te hebben aan een camera, GPS-tracker en krachtige computer om overal autonoom te rijden.

Alle (semi-)autonome auto’s maken momenteel gebruik van Radar of LiDAR – wat het verschil is daartussen leggen we hier haarfijn uit – maar hoe zou zo’n sensorloze auto werken?

Voertuigen met Radar of LiDAR scannen constant hun omgeving, nemen informatie hieruit op en verwerken dit vervolgens. Het systeem van Wayve vertrouwt op informatie uit eerdere rijervaringen van de bestuurder. Dit betekent – volgens de website van Wayve zelf – dat het langer duurt voordat het systeem wordt geïmplementeerd. “Met elke interventie van de bestuurder wordt het systeem slimmer. De auto wordt niet overladen met systemen en data, maar verbetert zichzelf stap voor stap”, aldus de startup.

Een aantal professionals laat zich – op z’n zachtst gezegd – sceptisch uit over het idee. “Kunstmatige intelligentie presteert juist beter bij veel méér data in plaats van minder”, vertelt Rick Tewell, COO bij Velodyne LiDAR. Matt Weed van het Amerikaanse Luminar Technologies sluit zich hierbij aan. “Het punt van autonome auto’s is dat ze veiliger zijn dan een menselijke bestuurder. Ik zie niet in waarom je technologie elimineert die de veiligheid juist verbetert. Het is die gewenste robuuste combinatie van systemen die botst met de vereenvoudigde benadering van Wayve.”

0 reacties

Geen reactie

Reageer