Koplampen worden steeds slimmer

  • 26 april 2019
  • 1 reactie
  • 280 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1
  • Community Manager
  • 11 reactiesVervelend: een tegen- of achterligger die met grootlicht jouw zicht belemmert. Slimme koplampen moeten de uitkomst gaan bieden. Maar of iedereen hier op zit te wachten?

Er worden flinke stappen gezet (en kilometers gereden) om ook koplampen slimmer te maken. Zo geeft de nieuwste generatie LED lichten bestuurders de mogelijkheid om altijd met grootlicht aan te rijden. En dat zonder dat je je tegenligger een hoornvliesbeschadiging aanmeet. Spot het systeem in deze lampen buiten de bebouwde kom geen andere auto’s, dan schakelt deze automatisch het grootlicht in.

Daarnaast is er tegenwoordig adaptieve verlichtingstechnologie, die eventuele tegenliggers uit het lichtveld knipt. Daarmee hebben andere auto’s geen last van jouw lampen, maar heb jij wél optimaal zicht.

Best handig, zou je denken, maar uit Brits onderzoek blijkt dat niet iedereen blij is met moderne verlichting. 65% van de ondervraagden zegt vaak verblind te worden door moderne verlichting en 58% denkt dat het onnodige risico’s met zich meebrengt. Als hoofdreden wordt het gebruik van LED licht genoemd. Modernere (en duurdere) auto’s met LED lampen staan vaak hoger op de wielen, waardoor het licht sneller als hinderlijk wordt ervaren. Daarnaast vinden veel bestuurders de felle kleuren onplezierig.

En dat is een knelpunt. Want LED licht is een blijvertje. Sterker nog, het nieuwe licht wordt na verloop van tijd de standaard.

Hoe ervaar jij verlichting van tegenliggers?

1 reactie

Reputatie 1
Als led koplampen goed afgesteld staan zouden ze geen irritatie moeten veroorzaken. Wel vind ik dat sommige merken, o.a. van het vag concern irritante lampen hebben als je erdoor ingehaald wordt. De bundel aan de rechterkant staan gewoon te hoog. De bermkant zogezegd.

Heb zelf automatisch grootlicht maar soms blijft het wel erg lang aanstaan. Ook lijkt hij voorgangers niet goed te zien. In situaties waarin ik het zelf allang uit had gezet blijft het nu gewoon aan. Heb ook al een paar keer gehad dat tegenliggers seinden.

Maar er zijn ook systemen met zgn. led arrays. Die schijnen inderdaad om voertuigen voor je heen, zodat die er geen last van hebben. Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Maar misschien zijn dat juist wel de lampen die zo irritant zijn in je spiegels. Geen idee.

Reageer